Binnenkort opent het eerste vaccinatiecentrum de deuren in de strijd tegen COVID-19. De zoektocht naar vrijwilligers om te helpen in deze centra loopt nog volop. Zowel verpleegkundigen die vaccins mogen toedienen, als administratieve medewerkers zijn welkom.
Wij stelden enkele vragen aan Hilde De Paepe, lid van onze CD&V-ploeg en vrijwilliger in een vaccinatiecentrum.
Hilde, beroepshalve bent je verpleegkundige. Hoe ervaar je zelf deze pandemie?
Uiteraard kom ik regelmatig in contact met COVID-19 patiënten. Enerzijds ben je blij dat je de mensen kan verzorgen. Anderzijds ben je steeds op je hoede. Er is de angst dat ook mij, mijn familie of vrienden iets kan overkomen. Zelf word je getest en is het telkens een geruststelling als je het signaal krijgt: “Negatief!”
Ik tracht zeer attent te zijn en ben steeds op mijn hoede: afstand houden, mijn handen zijn kapot van het vele ontsmetten, de handschoenen vliegen de deur uit,… maar alles voor het goede doel.
Daartegenover staat de grote dankbaarheid die je ervaart als verpleegkundige. Dat warme gevoel is haast niet te omschrijven.
Laat ons nog even volhouden, de beloning later dit jaar zal nog zo groot zijn!
Nu we gestart zijn met de vaccinaties zie ik eindelijk wat licht aan het eind van die donkere tunnel. Ik hoop echt dat de uitrol van de vaccins vlot kan verlopen. Ik zou zeggen: “Laat ons nog even volhouden, de beloning later dit jaar zal nog zo groot zijn!”
Zelf heb je, als verpleegkundige, je eerste vaccin reeds gehad. Waarom vind jij dat mensen zich moeten laten vaccineren?
Zaterdag 30 januari 2021 heb ik mijn eerste vaccin gekregen. Ik ben ervan overtuigd dat we zo het virus kunnen verslaan. Daar moeten we in geloven. Daarom dat de mensen in de zorg - die het dichts bij de senioren, zieken, zwakkeren,... staan - een voorbeeld willen geven aan de samenleving.
Wetenschappers rekenden uit dat het belangrijk is dat minstens 70% van de bevolking zich laat vaccineren. Hoe sneller we dat bereiken, hoe sneller we elkaar weer kunnen knuffelen. Ik heb alle vertrouwen in de vaccins. Als mama heb ik nooit getwijfeld om mijn kind te laten vaccineren voor eender welke ziekte. Ik twijfel nu ook niet!
Jij hebt jezelf ook opgegeven als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum. Wat is jouw drijfveer?
Simpel: Ik wil niet toekijken vanaf de zijlijn! Als verpleegkundige wil ik actief meewerken aan de vaccinatiecampagne. Vele handen maken het werk lichter. Het voelt voor mij als een morele plicht ten overstaan van de maatschappij. Als professionele verpleegkundige stel ik me graag ten dienste.
Vele handen maken het werk lichter!
Kan je anderen aanraden om hetzelfde te doen en zich te registreren als vrijwilliger?
Hoe meer vrijwilligers de vaccins kunnen toedienen, hoe vlotter de organisatie zal verlopen. En hoe sneller we terug de draad van ons normaal leven kunnen opnemen; daar snakken we allemaal naar. Ja, we zijn afhankelijk van de leveringen van de vaccins; dat hebben we niet volledig zelf in de hand. Maar het opzetten van een geoliede organisatiemachine wel!
Zelf heb ik via mail en Facebook uitnodigingen gekregen om mee te werken. De eerstelijnszones in Oost-Vlaanderen hebben een meldpunt gemaakt waar mensen die willen helpen zich kunnen aanbieden. Ikzelf heb me ingeschreven in Lokeren en Hamme.
Er is een zoektocht naar mensen met een medisch profiel zoals arts of verpleegkundige, maar er is ook hulp nodig op administratief en logistiek vlak. Wie gemotiveerd is, is welkom.
Niet twijfelen maar doen zou ik zeggen!
Niet twijfelen, maar doen!
Bedankt en veel succes Hilde! Hopelijk kunnen we elkaar snel, gezond en wel in levende lijve terugzien!
Ben je arts of verpleegkundige? Ben je administratief en/en logistiek sterk? Doe dan zoals Hilde en help ons op de weg vooruit! Op een beter leven na corona.
Ontdek hier alle informatie over hoe je je kan inschrijven om te helpen.