Parkeeroplossing voor zorgverstrekkers vanaf 1 november een feit


maandag, 11 september, 2017
Parkeeroplossing voor zorgverstrekkers vanaf 1 november een feit

Zorgverstrekkers vinden niet altijd een parkeerplaats dicht bij de patiënt/cliënt en verliezen daardoor vaak kostbare tijd met het zoeken naar een vrije parkeerplaats. Kathleen De Munck zocht en vond steden en gemeenten die daarvoor al een oplossing uitdokterden. Haar voorstel om een gelijkaardig systeem ook in Zele in te voeren, werd goedgekeurd op de gemeenteraad van maart. Het gebruiksreglement wordt in de gemeenteraad van september goedgekeurd, zodat kan gestart worden op 1 november. Vanaf dan zullen Zelenaars door middel van een sticker kunnen aangeven dat een dokter, verzorgende, verpleegkundige, kinesist … voor hun oprit of garagedeur mag parkeren wanneer ze iemand in de buurt moeten verzorgen.

CD&V-gemeenteraadslid Kathleen De Munck is door haar professionele achtergrond in de zorgsector als geen ander bekend met de problemen die zorgverleners elke dag opnieuw ervaren. Parkeren is daar één van. Alvast daarvoor vond ze een oplossing in Roeselare, in Gent, en op nog zovele andere plaatsen.

In die steden en gemeenten wordt gebruik gemaakt van de vrije parkeerruimte voor opritten en garages om ervoor te zorgen dat zorgverstrekkers geen tijd hoeven te verliezen met het zoeken naar parkeerplaats. Het maakt ook dat geen publieke parkeerplaatsen opgeofferd moeten worden.

Kathleen kon de volledige gemeenteraad overtuigen van de meerwaarde van het systeem.  Het voorstel werd unaniem goedgekeurd en is nu klaar voor uitvoering, naar Roeselaars model.

Alle zorgverstrekkers actief in Zele worden ambassadeur van het project.

In sommige buurten waar een zorgbehoevende woont, is parkeerplaats vinden niet vanzelfsprekend. Buren kunnen de zorgverstrekker voortaan op vrijwillige basis toestemming geven om voor hun garage of oprit te parkeren terwijl ze zorg toedienen. Om dat kenbaar te maken ontvangen ze van de zorgverstrekker een sticker, die ze goed zichtbaar aanbrengen.

De zorgverstrekker zelf krijgt een ‘zorgkaart’ toegezonden om zichtbaar in de wagen te leggen. Hierop is het telefoonnummer en het RIZIV-nummer of stamnummer van de zorgverstrekker terug te vinden. Zo wordt misbruik vermeden, en kan de zorgverstrekker steeds makkelijk worden gecontacteerd indien de geparkeerde wagen de bewoner toch zou hinderen bij  het verlaten van zijn oprit of garage.

Kathleen: “Zo wordt het comfort van onze zorgverleners ingrijpend verhoogd. Ze kunnen zelf op zoek gaan naar bruikbare parkeerlocaties, maar ik hoop dat Zelenaars ook zelf mee initiatief nemen en spontaan parkeerplaats aanbieden. Dat maakt het een stuk makkelijker om de zorg voor een zorgbehoevende buurman of buurvrouw te organiseren.”

Contactgegevens dossierhouder

Kathleen De Munck

M 0498 06 33 25

E kathleen.demunck@hotmail.com