Binnenkort parkeeroplossing voor zorgverstrekkers


woensdag, 5 april, 2017
Binnenkort parkeeroplossing voor zorgverstrekkers

Zorgverstrekkers vinden niet altijd een parkeerplaats dicht bij de patiënt/cliënt en verliezen daardoor vaak kostbare tijd met het zoeken naar een vrije parkeerplaats. Kathleen De Munck zocht en vond steden en gemeenten die daarvoor al een oplossing uitdokterden. Haar voorstel om een gelijkaardig systeem ook in Zele in te voeren, werd goedgekeurd op de gemeenteraad. Weldra zullen Zelenaars door middel van een sticker kunnen aangeven dat een dokter, verzorgende, verpleegkundige, kinesist … voor hun oprit of garagedeur mag parkeren wanneer ze iemand in de buurt moeten verzorgen. 

CD&V-gemeenteraadslid Kathleen De Munck is door haar professionele achtergrond in de zorgsector als geen ander bekend met de problemen die zorgverleners elke dag opnieuw ervaren. Parkeren is daar één van. Alvast daarvoor vond ze een oplossing in Roeselare, in Gent, en op nog zovele andere plaatsen.

In die steden en gemeenten wordt gebruik gemaakt van de vrije parkeerruimte voor opritten en garages om ervoor te zorgen dat zorgverstrekkers geen tijd hoeven te verliezen met het zoeken naar parkeerplaats. Het maakt ook dat geen publieke parkeerplaatsen opgeofferd moeten worden.

Het systeem werkt op vrijwillige basis. Mensen kunnen zorgverstrekkers toestemming geven om voor hun garage of oprit te parkeren, door een sticker goed zichtbaar aan te brengen. Die sticker kunnen ze afhalen op het gemeentehuis.

De zorgverstrekker van zijn kant is in het bezit van een ‘zorgkaart’ die zichtbaar in de wagen wordt gelegd. Hierop is het telefoonnummer van de zorgverstrekker en de nummerplaat van de wagen terug te vinden. Zo wordt misbruik vermeden, en kan de zorgverstrekker steeds makkelijk worden gecontacteerd indien de geparkeerde wagen de bewoner toch zou hinderen bij  het verlaten van zijn oprit of garage. 

Kathleen kon de volledige gemeenteraad overtuigen van de meerwaarde van het systeem.  Het voorstel werd unaniem goedgekeurd. Alleen op een invoerdatum wilde de burgemeester zich niet vastpinnen.

Kathleen De Munck: “Waarom hieraan nog niet eerder gedacht werd in Zele, is me een raadsel. Het voorgestelde systeem is eenvoudig en kost geen geld. Dit kan echt niet lang duren om de organiseren. We volgen de invoering ervan op de voet.”